Dry needling.

Dry needling is een steeds vaker gebruikte en gewaarde techniek binnen de fysiotherapie. De methode is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie.

Dry needling is een (para) medische behandeling door het inbrengen van een speciale gesteriliseerde naald. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling verschilt van acupunctuur doordat het pijnpunten (triggerpunten) behandelt en niet gericht is op energiebanen zoals dat bij de accupunctuur wel het geval is.

Triggerpunten kunnen zich uiten in:

– pijn/stijfheid lokaal in een spier

– bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten

– verminderde kracht in de betrokken spieren

– pijnontwijkend gedrag; je gaat ”anders” bewegen

– tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid

Triggerpunten kunnen ontstaan door:

  • Acuut, bv. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel
  • Chronisch, bv. door een langdurig verkeerde houding
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bv. na gips, brace of een sling
  • ‘Slappe’ ligamenten in bijv enkels en/of knieën
  • Psychologische factoren, zoals stress en depressie
  • Voetafwijkingen, instabliliteit en/of verschillen in beenlengte bv. na een botbreuk of operatie

De fysiotherapeut zal middels een gesprek en een fysiek onderzoek de oorzaak van de klachten proberen te achterhalen, waarna de spieren onderzocht worden die mogelijk de pijnklachten veroorzaken. Vervolgens wordt in de betreffende spier(en) gezocht naar de pijnpunten (triggerpunten) en worden deze vervolgens aangeprikt.

Als het triggerpunt aangeprikt wordt spant de spier zich kort aan en veroorzaakt dat een soort soort kramp gevoel. Daarna ontspant de spier zich direkt en kunt u makkelijker bewegen. Deze methode wordt veelal gebruikt als onderdeel van een normale fysiotherapeutische behandeling. Voor meer en uitgebreide informatie kunt u kijken op de website www.dryneedling.nl.