Zwangerfit.

Zwangerschapsbegeleiding voor de actieve vrouw

Wil je fit blijven tijdens je zwangerschap, je optimaal voorbereiden op je bevalling en zo goed mogelijk herstellen na je bevalling? Dan is ZwangerFit echt iets voor jou! NVFB-Zwangerfit is een eigentijdse cursus voor de zwangere vrouw en de pas bevallen vrouw. Zwangerfit is een actieve vorm van zwangerschapsbegeleiding. De cursus wordt gegeven door een (bekken) fysiotherapeut die is opgeleid tot NVFBZwangerfit docent. In deze opzet van zwangerschapsbegeleiding is de jarenlange ervaring op het gebied van zwangerschapsgym gebundeld met de laatste inzichten over zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn en de kennis van het functioneren van de bekkenbodemspieren. Dit wordt ondersteund met actieve oefeningen met behulp van grondoefeningen en fitness. Door de specifieke deskundigheid en de signaleerfunctie van de Zwangerfit docent wordt u in de zwangerschap en in de periode daarna zo optimaal mogelijk begeleid, om zo te werken aan uw conditie, uw bewegelijkheid en vitaliteit. De cursus kan gestart worden rond de 16e week van de zwangerschap en kan na 4-6 weken na de bevalling weer hervat worden.

Voor de bevalling:
Actief gedeelte:
Er wordt gestart met een warming-up en fitheidstraining ter behoud of verbetering van de conditie. Daarna wordt gericht geoefend met als doel algehele spierversterking en coördinatieverbetering. Speciale aandacht wordt besteed aan coördinatie, stabilisatie en spierversterking van de bekkenbodem. Ook komen er ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen aan bod.
Theoretisch gedeelte:
De theorie geeft een waardevolle aanvulling op het actieve gedeelte. Onderwerpen die betrekking hebben op de zwangerschap, baring en de periode na de bevalling komen aan bod, uitgebreid met kennis op het gebied van de functie en de mogelijke functiestoornissen van het bekken, de bekkenbodem en het houdings- en bewegingsapparaat.

Er wordt een partneravond georganiseerd voor diegene die bij de bevalling aanwezig zal zijn.

Na de bevalling:

Na de geboorte van de baby kan er al vanaf 4 tot 6 weken geoefend worden. Daarom starten ongeveer 1 à 2 maanden na de bevalling de postnatale lessen. In de lessen wordt extra aandacht besteed aan de nog eventueel aanwezige klachten en het verstevigen van de verschillende spieren zoals buik- en bekkenbodemspieren. Op deze manier worden de spieren weer in een goede
conditie gebracht, wat van belang is bij de overgang naar uw eigen sportactiviteiten en het tillen en verzorgen van de baby.

Vergoeding:
Afhankelijk van Uw zorgverzekeraar is er mogelijk een vergoeding voor zwangerfit opgenomen in uw verzekeringspakket. Voor nadere informatie hierover kunt u contact opnemen met de praktijk.

Meer informatie:
Voor lestijden en kosten neem contact op met Inge op den Camp, bekkenfysiotherapeute.
046-4373997
Mail met Inge